Start Inhoud

 

                       

 

 

 

 

Terug

Kinderboek

 

 

 

 

Francisca schreef en tekende een boekje over een kleine Zwarte Piet die zijn baan verliest door een nieuwe kleurenwet.
De aanleiding mag dan misschien de discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet zijn geweest; dit boekje is een fantasievolle grappige invulling, in rijmvorm geschreven.

 

 

 

Donderdagochtend 20 november leest Francisca Bongaerts voor uit haar boekje Waarom ik niet? bij boekhandel Tomey en Verstegen. Dit boekje gaat over een Zwarte Piet die zijn baan kwijtraakt. Onze leerlingen van groep 1 tot en met 4 zijn uitgenodigd. We vinden dat heel leuk. Wij zullen per groep onder begeleiding naar de boekhandel gaan. De kinderen worden voorgelezen en krijgen daar een kleurplaat uitgereikt die ze later in de klas mogen gaan kleuren. Voor woensdag dienen de kleurplaten ingeleverd te worden bij de boekhandel op de Markt. Een jury, waarvan de auteur deel uitmaakt, zal de drie mooiste kleurplaten belonen met het voorgelezen boekje, waarbij gelet zal worden op de leeftijden. De prijsuitreiking is zaterdag 29 november om 11.00 uur.

 

Artikel in de Zakengids Tiel

Francisca Bongaerts leest voor en signeert haar prentenboekje over een kleine Zwarte Piet met als titel Waarom ik niet? bij boekhandel Tomey en Verstegen in Culemborg.

Zaterdag 29 november van 10.45 uur tot 11.45 uur kunnen (groot)ouders met of zonder hun kinderen terecht bij de boekhandel. Francisca (Bongaerts-Verdonk) zal daar voorlezen uit haar prentenboekje dat ze schreef en voorzag van 24 illustraties, verdeeld over 48 pagina’s.

 

Toen ze de eerste zinnen schreef werd de discussie over het uiterlijk van de Pieten nog niet zo fel gevoerd. Toch is de controverse wel het uitgangspunt geweest voor haar verhaal. Ze gaat niet in op de discussie zelf, maar werkt op een fantasievolle manier dit gegeven uit en weet er een originele draai aan te geven, een wending waartegen zelfs zwarte mensen geen bezwaar zullen kunnen hebben, want de achterliggende gedachte is dat kleur geen aanleiding voor uitsluiting mag zijn, maar dat het gaat om de kwaliteiten van de persoon. Sympathie en bewondering voor de echte Zwarte Piet komen heel duidelijk tot uiting.

Het verhaal is bedoeld voor alle kinderen die dol op Sint Nicolaas en Zwarte Piet zijn. Doordat het verhaal op rijm is geschreven leest het extra prettig voor. De enorme variatie aan met krijt getekende plaatjes zorgt elke keer weer voor een verrassing.

Prentenboekje over Zwarte Piet                  Francisca: Waarom ik niet?

 

Waarom ik niet? roept Zwarte Piet.

Ik was zo goed en mag nu niet.

Al jaren was ik pieterbaas,

de rechterhand van Sinterklaas.

En nu ineens mag ik niet meer,

dit jaar voor de eerste keer.

 

Er is een nieuwe kleurenwet,

keurig zwart op wit gezet:

zwart mag niet meer, Piet moet in kleur.

Zoals de regenboog, wat een gezeur!

Door deze nieuwe kleurenwet

word ik aan de kant gezet.

 

Niet enkel Zwarte Piet is enorm gedupeerd door die nieuwe wet, ook Sint Nicolaas is er flink door in de problemen gekomen, want

 

Sint moppert intussen: het gaat nu niet goed.

Die regenboogpieten zijn al bang voor roet!

Bovendien geen soepele bazen op het dak

en ze zeuren steeds over een zware zak

en alle cadeautjes heb ik ook nog niet.

Oh, ik mis toch zo mijn Zwarte Piet!

 

Vreselijk, die nieuwe wet.

Ik weet niet of ik het nu nog red.

 

 

Waar gaat dit verhaal over? De kleine Zwarte Piet raakt zijn werk kwijt door de invoering van een nieuwe kleurenwet. Hij is diepbedroefd, maar gaat niet bij de pakken neerzitten en raad vragen bij zijn grootouders die ook nog in het vak gezeten hebben. Opa verzint een truc en oma helpt daarbij, maar het blijkt toch niet helemaal een waterdichte oplossing. Natuurlijk loopt het verhaal wel goed af en het verhaal dat droevig begon krijgt dan ook een gelukkig einde.

Het verhaal is uitgesproken antiracistisch, want verderop staan in het verhaal de volgende regels:

Kleur speelt geen rol, zwart, gekleurd of wit.

Het gaat om wat je doet, dat is zoals het zit.

 

Francisca studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde in Leiden, volgde ook een werkcollege bij de schrijfster Joke van Leeuwen. Ze heeft vorig jaar in België een eervolle vermelding gekregen voor een verhaal, was eerder genomineerd bij andere schrijfwedstrijden.

 

Het boekje, met stevige kaft, gebonden en volledig in kleur, bevat 48 pagina’s met 24 illustraties en is vanaf half november te koop voor € 9,95 bij de boekhandel en via bol.com. Uitgave: beeldendetaal.

 

ISBN 978-90-822997-0-0 

 

Francisca leest voor en signeert op

woensdag 19 november in

het logeerhuis van Sint Nicolaas                                        14.00 uur-14.30 uur en 15.30-16.00 uur

de openbare bibliotheek                                                     15.00 uur-15.30 uur

zaterdag 29 november

boekhandel Tomey en Verstegen Markt Culemborg         10.45 uur-11.45 uur

het logeerhuis van Sint Nicolaas                                       14.00 uur-14.30 uur en 15.30 uur-16.00 uur,

de openbare bibliotheek                                                    12.00 uur-12.30 uur 1500 uur-15.30 uur

 

 

 

 

 

 


 

                        Laatste update 06-04-2018