Start Terug Inhoud

 

                       

 

 

 

 

Terug
Kinderen
Volwassenen

Portretten

 

Een onderwerp waarin ik me heb gespecialiseerd is het portret. Geen stijve, maskerachtige plastic koppen, nee, indringende portretten, waarbij het karakter uitgedrukt wordt door dat uiterlijk heen.

Blijkbaar heb ik daar een speciaal gevoel voor. Bij wat oudere mensen komt de aard van de persoonlijkheid vanzelfsprekend nadrukkelijker tot uiting, maar ook bij kinderen is het goed mogelijk, althans voor mij, om het innerlijk uit te drukken.

Portretten kunnen daardoor heel confronterend zijn. Je ziet het leven van de geschilderde of getekende persoon soms genadeloos in beeld komen, ongemerkt. Natuurlijk zoek je als kunstenaar ook naar een artistiek verantwoorde vorm. Het portret moet lijken, maar ook aantrekkelijk zijn in kunstzinnig opzicht.

Het liefste werk ik met mensen die poseren of met een combinatie van poseren en foto’s. Soms kunnen enkel foto’s toereikend of enkel voorhanden zijn.dat laatste als mensen al gestorven zijn.

De voorkeur gaat uit naar mijn eigen foto’s over het algemeen. Niet iedereen is in staat een boeiende scherpe foto te maken die geschikt,  dat wil zeggen inspirerend is voor een schilderij of tekening.

Een voorbeeld is het portret van Rudi van Dijk

Het portret dat op deze bladzijde staat afgedrukt is van een intussen overleden vriend, die avant-gardistische klassieke muziek componeerde, tevens pianist was. Een eigenzinnig man, meer dan vijftig keer verhuisd, egocentrisch ook, wat gefrustreerd over de geringe waardering in zijn geboorteland Nederland.

In dit werk komen de portretkunst en de passie voor muziek samen.

Afbeelding: portret Rudi Martinus van Dijk, componist. Olieverf op doek 50 X 60.

 

 

 

 

Francisca tekende enkele jaren gelden een portret van de Nederlandse filmregisseur, producer en schrijver George Sluizer (Parijs, 25 juni 1932 – Amsterdam, 20 september 2014) was een .
Dat portret was bedoeld voor de documentaire die over hem gemaakt werd.

 


 

                        Laatste update 06-04-2018